Dromen

Wil jezelf ook een droom (uitgebreid) uitgelegd krijgen? Mail dan naar

jacqueline-voskuil@hotmail.com
(auteur, schrijfster en columniste )

Dromen over onmogelijke opdrachten.

Dromen kunnen voor je gevoel zo raar zijn dat je de volgende dag kan denken, wat is dit nou weer?
Zie deze droom maar eens voor je: je staat op een galerij van een flat. Ongeveer de zevende verdieping. Aan je linkerkant zie je dat de galerij eindigt door middel van een stevige leuning. Om de hoek gaat de galerij verder maar dan moet je wel eerst op de leuning gaan staan, je vasthouden aan de muur en overstappen op de andere leuning. Anderen hebben het al gedaan, nu jij nog. Nou eh, no! Het is een echt gedroomde droom, hij is van mij van een paar jaar geleden.
Nu een voorbeelddroom: Voor je zie een groot meer. Er is bijna geen golfslag en de zon schijnt uitbundig. Het is de bedoeling dat je het hele meer overzwemt. Onder water welteverstaan.
Wat je hier ziet zijn de zogenaamde onmogelijke opdrachten. Want in het echt zal je, zoals in het eerste voorbeeld, het niet in je hoofd halen om op zo’n manier verder te lopen over de galerij. En in het tweede voorbeeld verdrink je bij wijze van spreken al na een paar meter. Gewoonweg omdat je niet langer dan een paar minuten onder water kan blijven. En zelfs dat red je waarschijnlijk niet.
Nu zal wellicht de vraag bij je opkomen, waarom krijg ik dan van die onmogelijke opdrachten als je toch al weet dat je ze nooit kunt volbrengen. Ha, dat is slechts schijn.
Stel dat je deze dromen zelf hebt gehad dan zal het betekenen: je kan het wel maar je durft het niet. Met andere woorden, de droom wil je met deze beelden laten zien dat je iets in het dagelijks leven erg moeilijk vindt om te doen. Bij de eerste droom vind je het moeilijk om door te zetten omdat je een omstandigheid in het dagelijks leven als een last ervaart. Eigenlijk zou je wel op de leuning moeten gaan staan en als je dan zou vallen is het niet erg. De betekenis zou zijn: laat je maar vallen, kijk maar wat er gebeurt. Laat de controle maar los. De anderen kunnen het ook? Hartstikke mooi, het zijn delen van jou die veel verder zijn in het moedig vooruit gaan. Nu jij met je denken nog.
In de tweede droom staat het denken ook centraal. Onder water zwemmen in een droom en dan gewoon ademen is echt mogelijk. Het kan echt. Je hebt ‘alleen’ de moed nodig om door te gaan met voelen. Ook nu moet je de controle in het dagelijks leven los laten. Zo fijn is, je krijgt al een steuntje in de rug. Er is bijna geen golfslag, geen overweldigende gevoelskwesties dus. En de zon schijnt ook nog eens overweldigend, er zit heel veel scheppende energie in je.

De kern van deze twee dromen is: hoe moeilijker je het vindt om een onmogelijke opdracht uit te voeren, hoe enger je het vindt om iets in het dagelijks leven te doen.

Maar eigenlijk bestaan onmogelijke opdrachten niet in een droom. Je denkt dat de opdracht onmogelijk is omdat, zoals gezegd, iets zo eng is in het dagelijks leven. Maar weet je wat zo mooi is? Je geeft jezelf eigenlijk de opdracht om verder te gaan ondanks dat je dit (heel) moeilijk vindt. Ik zou zeggen, ga er voor. Succes allemaal.

Jacqueline Voskuil
jacqueline-voskuil@hotmail.com

Post Author: admin