Lemster Bokking 2018

Winnaar Lemster Bokking 2018

Vrijdagavond is in de Hervormde Kerk van Lemmer tijdens het evenement nazomeren de Lemster Bokking uitgereikt. Uit handen van burgemeester Veenstra van gemeente de Friese Meren ontving plaatselijk belang Oosterzee de prijs voor de restauratie van het gemaal aan het Tjeukemeer nabij Oosterzee-Buren.
De jury had vooral grote waardering voor de groep vrijwilligers die dit mooie monumentje redde van de sloop en het met liefde opknapte.
Deze prachtige plek langs het Lodo van Hamelpad kreeg door hun inzet zelfs
een nieuwe functie als ontmoetingsplek en vogelkijkhut en het is inmiddels altijd open voor bezoekers. De vrijwilligers zorgen dat het er altijd spik en span is.

De Lemster Bokking is een tweejaarlijkse prijs die door stichting Dorpsbehoud Lemsterland wordt uitgereikt aan een instelling of persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het behoud of herstel van historische dorpsgezichten in de voormalige gemeente Lemsterland.

Naast plaatselijk belang Oosterzee was ook gemeente genomineerd voor de restauratie en reconstructie van het huisje met havenlicht op de Westhavendam in Lemmer: het Eintsje fan’e Daam.

Dat deze plek veel betekent voor de Lemsters bleek wel uit een voordracht op deze avond van Tineke Warringa-Kuipers en Stoffel Zandstra.
Zij brachten een compilatie van de anekdotes en gedichten die waren ingestuurd na een oproep van Stichting Dorpsbehoud Lemsterland.
Op ‘t Eintsje’ ontstonden liefdes, werd stiekem het zwemmen geleerd en wachtten kinderen hun vaders op die terug kwamen van het vissen.
Lief en leed werd er gedeeld, getuige ook de vele initialen die zijn gekerfd in het bakstenen huisje.
De verhalen en gedichten staan op de website: dorpsbehoudlemsterland.nl .
Onder het kopje ‘laatste nieuws’ is een bundeling van alle ingezonden stukken te downloaden.

Naast de Lemster Bokking werd door de stichting Dorpsbehoud Lemsterland een erespeldje uitgereikt door voorzitter Wesselius aan Peter van den Brandt uit Lemmer.
Hij zet zich al jaren op vele manieren in voor het erfgoed van Lemmer. Zo maakte hij zich verdienstelijk door zijn minutieuze gravenonderzoek op de monumentale oude begraafplaats van Lemmer en fotografeert hij met een niet te stuiten enthousiasme het dorpsgezicht van het huidige Lemmer bij restauraties en andere bouwactiviteiten.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *