“Nazomeren in Lemmer “

in het weekend van vrijdag 7,zaterdag 8 en zondag 9 september 2018

Toeristen kennen Lemmer voornamelijk als watersportdorp. Centraal gelegen tussen IJsselmeer en de Friese meren. Aanleggen aan het Dok en een terrasje pikken zijn de voornaamste zaken die bezoekers van het dorp bezighoudt. Toch biedt Lemmer meer dan alleen dat volgens de stichting Oud Lemmer.
Lemmer kent 27 rijksmonumenten en vele (gemeentelijke monumenten ) beeldbepalende panden die zeker de aandacht verdienen. Denk onder andere aan het ir. DF Woudagemaal uit 1920.

De stichting Oud Lemmer heeft als doel om monumentale panden in het voormalige vissersdorp op de kaart te zetten.
Vrijdag 7 en zaterdag 8 september staat Lemmer, alweer voor de 11e keer, bol van de activiteiten voor jong en oud. Er is aandacht voor muziek en cultuur.
Een greep uit het programma;
Er is op vrijdag middag 7 september, een zeilwedstrijd met authentieke Lemster vissermansaken in de baai van Lemmer. De wedstrijd, met de start om 12:00 uur bij de sluis, is vanaf de wal goed te volgen en rond 16:00 uur worden de schepen met muziek binnengehaald en worden ze afgemeerd in de binnenhaven. Een prachtig schouwspel.
In de avond muziek, bijpraten over de laatste stand van zaken over de monumenten in de gemeente Fryske Marren, uitreiking van “de Lemster Bokking”, met muziek van de groep “Elly May” in de Hervormde Kerk.

Op zaterdag 8 september is de greep uit de activiteiten ondermeer, rondwandeling langs de monumenten, met een oude bus vanuit het centrum naar het Ir. Woudagemaal dat staat op de wereld erfgoed lijst, poonroken bij de binnenhaven, muziek in de verschillende kerken, het museum in Lemmer heeft openhuis met vertoning van activiteiten rond 1900 en in het centrum staan oude auto’s, door de vereniging van de Krukas zijn verschillende tractoren, woonwagens, solitaire moters en motoren opgesteld.

Nieuw dit jaar is een sleep van vele Lemsteraken achter sleepboot de TIJMA. De Lemster Vissermansaken zijn opgetuigd met zeilen, netten en vlaggen. In vroegere jaren was dit een gebruikelijke activiteit na bijvoorbeeld zeilwedstrijden.

In het water liggen monumentale schepen, ondermeer bakdekkruizers, Lemsteraken, klassieke zeilboten, een nog werkende baggermolen, kotters, vissersboten en sleepboten. In de avonduren zijn de schepen, zowel op de vrijdag als de zaterdag, in het vissersdorp sfeervol verlicht. Ook dit jaar weer oude ambachten in het centrum en rondom de oude Visserijhaven(Binnenhaven) waar ook visgetuigde lemstervissermansaken liggen afgemeerd. Voor de jeugd is er ook genoeg te beleven, een draamolen, springkussen, ballonnenclown etc.

Zondag 9 september om 15:00 uur, is er tot slot nog een klassiek concert, waarbij het “Nescio ensemble” dit op een toegankelijke manier ten gehore brengt in de Hervormde Kerk

Vele vrijwilligers, bedrijven, gemeente verenigingen en stichtingen maken dit allemaal mogelijk.

Kortom veel activiteiten om nog even te genieten tijdens het “Nazomeren in Lemmer”.
Voor meer informatie wordt verwezen naar de website www.nazomereninlemmer.nl en voor de beelden op www.webcamlemmer.nl

Tot ziens in Lemmer op vrijdag 7, zaterdag 8 of zondag 9 september.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *