ANWB bord

Lyaemer, zo werd Lemmer in de tiende eeuw genoemd, is een Fries dorp aan de rand van de provincie Friesland en is gesitueerd aan de rand van het IJsselmeer

Van een verwoeste nederzetting tot vissersdorp aan de Zuiderzee (IJsselmeer), Lemmer heeft veel doorgemaakt: de Spanjaarden, de 80 jarige oorlog(1581), de Britste verovering (1799) en de 2e WO … Op diverse plaatsen zijn er sporen zichtbaar.

Lemmer telt ruim 10 000 inwoners ( Lemsters ) en telt 157 gemeentelijke monumenten. Ooit floreerde het dorp met een vissersvloot van 146 schepen.

Door de komst van de Afsluitdijk ging het zoute water naar zoet water waardoor het aanbod in het visbestand veranderde. Er moesten grotere schepen komen die verder weg moesten gaan vissen. Kleine vissersboten konden dit financieel niet ophoesten en moesten het veld ruimen. In 1984 werd de visafslag gesloten.

Dankzij de gunstige ligging heeft Lemmer zich ontwikkeld als watersportdorp en samen met het enige nog in werking zijnde stoomgemaal ter wereld, het Woudagemaal, zorgt dit voor het nodige toerisme.

Ook is er reguliere industrie zoals een visverwerkingsbedrijf, een beton industrie, silo- en scheepsbouwers om wat te noemen.

Er zijn hier horeca bedrijven, supermarkten en lokale detaillisten te vinden. Lemmer is van alle moderne gemakken voorzien.

Lemmer tijdens het na-zomeren

Lemstervlag

Geschiedenis: oud Lemmer 

Informatie:           V V V  

Foto’s: gratis    d o w n l o a d e n

Lemsterkrant:   facebook

BB

Lemmer info  
Tandarts
Ziekenhuis
Veearts
Informatie